Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 09:21 - “Стената на смъртта”
Автор: dostin Категория: Забавление   
Прочетен: 18086 Коментари: 23 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05.2009 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

“Стената на смъртта”
на Айгер (Eiger),се намира в района на Бернер Оберланд (Berner Oberland), Швейцарските Алпи. Този връх е висок само 3970 м. Но има изключително място в историята на алпинизма, но и в сърцата на всички алпинисти и планинари.


image
Северната стена в цялото й великолепие

За да разберем неговата магия и мистерията му, трябва да се върнем няколко десетки години назад или още по-добре – в средата на XIX век, признат от мнозина за “златното столетие” на алпинизма. Айгер сравнително дълго остава встрани от вниманието на тогавашния катерачен елит. Неговата относително малка височина е причината в този период да бъде разглеждан като недостатъчно атрактивна цел

През XIX век британците започват да реализират своя план за овладяване на Алпите, записвайки връх след връх в актива си. Около 1880 г. повечето от най-високите алпийски върхове вече имат премиерни изкачвания. И стигането до Айгер през 1858 г., за което пак ще стане дума, не е нищо повече от постигането на “резервна” цел и по онова време не намира достойно място в аналите на алпинизма. Едва по-късният интерес към Северната му стена, издигаща се над зелените поляни на Гринделвалд, и много дълго смятана за непристъпна и непреодолима, отваря една от най-драматичните и най-трагичните страници в човешките контакти с планините въобще.

Първото изкачване
image
Петер Борен

То се случва почти точно преди век и половина – на 11 август 1858 г. По западната стена до връхната точка на Айгер стигат ирландецът Чарлз Барингтън (Charles Barrington) и швейцарските гидове от Гринделвалд Кристиан Алмер (Christian Almer) и Петер Борен (Peter Bohren). Известни са твърде малко подробности за това събитие. Единственото свидетелство е писмото на Барингтън до брат му, написано 24 г. по-късно и публикувано в “English Alpine Journal”. Барингтън, който е жокей в родината си, имал силното желание да стъпи на Матерхорн. Но намирайки се през 1858 г. в околностите на Гринделвалд, нямал достатъчно пари, за да стигне до подножието на по-високия и далеч по-известен Матерхорн. Тогава срещнал планинските водачи Алмер и Борен.

Барингтън им разказал за своите изкачвания в Алпите и чистосърдечно признал, че сред тях няма нито едно забележително. С лека насмешка те му казали, че щом е така, следва да опита късмета си на Матерхорн или Айгер. Ирландецът приел предизвикателството и ги наел за опит на Айгер. След успеха в главата му отново се върнала мисълта за Матерхорн, но тъй като финансовите му възможности нямало как междувременно да се променят, той събрал багажа си и се върнал в родината си.

За самото изкачване се знае, че започнало от Венген, където днес се намира знаменитата ски-писта, около 03.00 часа преди разсъмване. Около обяд Барингтън, Алмер и Борен били на върха. Там прекарали около 10 минути и започнали спускане, защото времето се развалило. Слизането им отнело четири часа.

В споменатото писмо Барингтън представя себе си като лидер, който непрекъснато е трябвало да насърчава швейцарците. Но думите “швейцарците великодушно ми отстъпиха правото да бъда първият човек, стъпил на върха” са признание, че той едва ли наистина е свирил първа цигулка в свръзката.

Маршрутът преминава близо до ръба на Северната стена, от който Барингтън периодически бутал скални отломки и чувал грохота от тяхното разбиване някъде далеко в бездната, под облаците. Пътят бил маркиран с креда и с малки каменни пирамидки, за да може да бъде намерен на слизане.

Успехът е потвърден от група от около 30 души, с които тримата се разминават в основата на стената и които наблюдават първата част на придвижването им. Освен това от подножието е видян флагът, който ирландецът и швейцарските му гидове развяват на върха.

Първото зимно изкачване на Айгер е направено през 1890 г. от англичаните Мийд (Mead) и Уудроф (Woodroffe) с водачите Улрих Кауфман (Ulrich Kaufman) и Кристиан Жоси (Christian Jossi).

Nordwand = Mordwand
С времето отношението към планините започва да се променя. Катерачната техника се усъвършенства и след Първата световна война в Алпите се засилват елементите на съперничество и надпревара. През XIX век номер едно са алпинистите от Великобритания, които по това време отправят погледите си към Хималаите. А в Алпите се появяват немски, австрийски и италиански свръзки, снабдени с модерни за онова време клинове и карабинери, и започват да си поставят за цел изкатерването на онова, което до този момент е смятано за невъзможно и непристъпно. Удря часът на големите северни стени.


Много бързо в полезрението им попада Северната стена на Айгер, която се врязва дълбоко в съзнанието на всеки, който поне веднъж е заставал в подножието й. Въпреки опитите тя остава девствена до 30-те години на XX в. Появяват се нови маршрути - по западното било, по гребена Мителлеги (Mittellegi), но те са много далеко от истината. А последният – на д-р Ханс Лаупер (Hans Lauper) и Алфред Цюрхер (Alfred Zurcher) през 1932 г. от североизток, само се докосва до същинската стена.

Първият сериозен опит за атака по Северната стена е предприет от мюнхенската свръзка Макс Зедлмайер (Max Sedlmayer) и Карл Мерингер (Karl Meringer) през 1935 г. Те тръгват на 21 август, но три дни по-късно мъглите, които обвиват Стената, правят проследяването на тяхното придвижване невъзможно. След три седмици замръзналите тела на двамата алпинисти са забелязани от самолет на 3300 м, на мястото, което по-късно в наречено Бивака на смъртта...

През юли 1936 г. е предприет следващия опит от немците от Берхтесгаден Андреас Хинтерщойсер (Andreas Hinterstoisser)-Тони Курц (Toni Kurz) и австрийците Вили Ангерер (Willy Angerer) и Еди Райнер (Edi Rainer). Забелязани са от кантонера на зъбчатата железница на спирката Юнгфрайох (Jungfraujoch), когато се намират на около 150 м от Щоленлох (Stollenloch) – прозорците на тунела, пробит в снагата на Айгер и водещ към Юнгфрау. Железничарят тръгва да им свари кафе, а когато се връща на стената е само Курц – останалите са пометени от лавина. Курц остава да виси на въжето един ден и една нощ. Когато спасителите стигат само на 50 м от него, ужасното време ги принуждава да прекратят усилията си и ги оставят на произвола на съдбата още една нощ. На следващият ден бурята продължава да беснее. Курц умира само на пет метра от протегната ръка на стигналия най-близо до него спасител...

image
Трагичният край на Тони Курц

Тези трагични инциденти стават причина Nordwand (Северната стена) да започне да бъде наричана Mordwand (“Стената на смъртта”). Но това ни най-малко не уплашва поредните желаещи да премерят сили с най-голямото катерачно предизвикателство в света. На следващата година се появяват нови свръзки, но и техните усилия остават без резултат. Но се случва и едно изключително важно събитие, което предизвиква прелом в дотогавашната история. Немецът Лудвиг (Вигерл) Фьорг (Ludwig Vцrg) и австриецът Матиас Ребич (Mathias Rebitsch) преодоляват две трети от стената и успяват – за първи път – без усложнения да се върнат. При това от Бивака на смъртта.

Лошата слава и мрачният ореол на страховитата стена – колкото и парадоксално да звучи – засилват интереса към нея. До такава степен, че местните швейцарски гидове създават сдружение, което декларира официално, че “няма да спасява безумците, които атакуват Мордванд”. А местните власти на кантона Берн издават официална забрана за изкачвания по Стената-убиец.

Успехът
През юли 1938 г. на интервал от един ден по стената тръгват две свръзки. Първи са австрийците Хайнрих Харер (Heinrich Harrer) и Фриц Каспарек (Fritz Kasparek), но тъй като имат само един чифт котки (на Каспарек) се придвижват бавно. На втория ден, виждайки бързащата след тях свръзка, оставят въже като парапет на едно от ключовите места - нар. Траверс на Хинтерщойсер. Благодарение на него следващите ги немци Андерл Хекмайр (Anderl Heckmair) и Лудвиг Фьорг (Ludwig Vцrg) бързо ги настигат.

Четиримата решават да обединят силите си от този момент. Водени от най-силния и най-опитния – Андерл Хекмайр, те работят задружно и всеотдайно за преодоляване на всички трудности и първи стигат до върха, оставяйки зад себе си Стената на смъртта.

Но не всичко е безоблачно и безпроблемно, а начинанието едва не завършва с поредната трагедия, когато при преодоляването на т. нар. Паяк – ледено поле с горната част на стената, върху тях се стоварва лавина. За щастие, всички имат достатъчно сили, за да не позволят да бъдат повлечени в бездната.

image
Харер, Каспарек, Хекмайр и Фьорг след успеха по “Мордванд”

Отзвукът от успеха е невероятен. Имената на четиримата стават известни на целия свят, а те самите се превръщат в национални герои на Третия райх (на 12 март 1938 г. е станал факт т. нар. аншлус – присъединяването на Австрия към Германия). Те са приети на специална аудиенция от фюрера Адолф Хитлер, който им връчва награди. А събитието е използвано от нацистката пропаганда за възхвала на арийската раса. Този факт много по-късно е използван за нападки към останалите живи Хекмайр и преди всичко Харер. Но просто всички забравят, че всяка власт обича да флиртува с най-добрите спортисти и че инициативата за контакт между властимащи и политици, от една страна, и спортисти, от друга винаги, произтича от страна на първите. И някога, и сега.

А съдбата не спестява нито едно изпитание за героите от Айгер. В своята непреведена на български книга “Die weisse Spinne. Die Geschichte der Eiger-Nordwand” (“Белият паяк. История на Северната стена на Айгер”) Харер пише: “Вигерл (Лудвиг) Фьорг – силен, спокоен, великолепен алпинист, загина през 1941 г., по време на Втората световна война. Фриц Каспарек – слънчевото дете, което така безметежно вярваше в живота и само с присъствието си създаваше радост на хората, загина през 1954 г., падайки със снежна козирка от върховото било на Салкантаи в Перу”.

Андерл Хекмайр, който воюва през цялата война, почина на 7 февруари 2005-а. Само две години не му стигнаха до столетието.

Самият Хайнрих Харер бе не само знаменит алпинист, изследовател и пътешественик, учител и приятел на сегашния 14-ти Далай Лама, но и не по-малко талантлив и известен писател. Най-популярните му книги – “Седем години в Тибет” (“Sieben Jahre in Tibet”, 1954) и “Белият паяк. История на Северната стена на Айгер” (“Die weisse Spinne. Die Geschichte der Eiger-Nordwand”, 1961), познати повече с английските си заглавия “Seven Years in Tibet” и “The White Spider”, са преведени на над 40 езика и веднага след появата си се превръщат в световни бестселъри. По първата от тях през 1997 г. Жан-Жак Ано засне едноименния филм с Брад Пит в ролята на Харер, който дълго не слезе от световните екрани. Харер почина на 7 януари 2006 г. в болницата на Фрийзах (Австрия), на 93-годишна възраст.

Трагичната и болезнена история на Северната стена на Айгер произтича в голяма степен от нейния характер. Хлътнала, със северно изложение, тя се характеризира с удивително нестабилно и непостоянно време. Дори през по-голямата част на лятото е в сянка. А през зимата остава почти недокосната от слънчевите лъчи. Средният й наклон е 70 градуса, а височината й – 1800 м. Дължината на Класическия маршрут (заради лавирането по Стената) е близо 4 км. Комбинацията от обективни опасности, технически трудности и крайно лоши метеорологични условия превръща всеки опит за изкачване по нея в истинска битка за оцеляване.

Първото зимно изкачване
Естествена следваща крачка напред е първото зимно преодоляване на знаменитата стена. От 6 до 12 март 1961 г. успяват да го направят немците Тони Хибелер (Toni Hiebeler), Антон Кинсхофер (Anton Kinshofer, същият, чието име носи най-популярният маршрут на Планината-убиец Нанга Парбат) и Андреас Манхардт (Andreas Mannhardt). Интересно е, че нито един от тях няма лятно изкачване преди това. Подготовката за опита е пазена в пълна тайна, а ключов елемент е изчакването на период от оптимално време, защото почти всяко негово влошаване в онзи период означава трагична развръзка.

Немците тръгват по стената на 1 март, но бързо се отказват, защото започва снежна буря. Вторият опит на 6 март също е предприет без никаква предварителна разгласа. Свръзката е забелязана по стената едва на 8 март, на около 3000 м, след преминаването на около една трета от маршрута. На 10 март започва ново влошаване на времето. Но Хибелер, Кинсхофер и Манхардт са в отлична форма и т. нар. Траверс на Боговете им отнема само един час, а Паяка – два часа. В 9.30 часа на 12 март първият от тях стъпва на върха. След слизането им в подножието настъпва истинска еуфория. Оказва се, че от 8 март, от момента, когато са били видени за първи път на Стената, всяка тяхна крачка е била следена от неколкостотинте гости на хотелите в Клайне Шайдег с мощни далекогледи и зрителни тръби. Тримата са посрещнати и поздравени от самия Хайнрих Харер.

За съжаление, само няколко седмици по-късно избухва скандал. Става ясно защо алпинистите са били забелязани да се катерят по Стената едва на 8 март, когато имат зад себе си долната част на маршрута. На яве излиза фактът, че изкачването е направено на части, което се смята за лош стил. Най-напред те преминават долните партии, след което се изтеглят през прозореца на тунела на зъбчатата железница към Юнгфрауйох и слизат в хотела. След една седмица изчакване на благоприятно време отново тръгват нагоре, но не от основата на Стената, а от тунела на железницата. Но дори и като се има предвид този факт, първото зимно изкачване на немците е огромен успех за времето си, помрачен отчасти заради стила, в който е постигнат.

Първото женско изкачване
Негова авторка е немската алпиниста Дейзи Фоог (Daisy Voog) в компанията на Вернер Битнер (Werner Bittner). Направено е от 1 до 3 септември 1964 г. и с с номер 15 сред успешните изкачвания по Стената. Първата чисто женска свръзка, която се справя със Мордванд, се състои от полякините Стефания Егерсдорф (Stefania Egierszdorff), Данута Гелнер (Danuta Gellner, днес Данута Вах, Danuta Wach) и Ванда Руткиевич. От 19 до 22 август 1973 г. те изкатерват маршрута на Хибелер и това е второто преминаване по него.

Българите и Айгер
Споменатите имена категорично доказват, че Айгер е бил и си остава тест за висше катерачно майсторство и “пропуск” за най-високите планини. Казаното се потвърждава и от имената на българите, които правят първите изкачвания на Айгер. Първият опит е на Иван Вълчев и Методи Савов през лятото на 1973 г. Спира ги лошото време. Но през 1975 г. се връщат – към тях се присъединява Спас Малинов – и се поздравяват с успех по Класическия маршрут на Хекмайр-Фьорг-Харер-Каспарек.

На 18 август 1978 г. споменатата тройка плюс Мария Христова стартира по т. нар. Японска диретисима (Японски директен маршрут). В резултат в актива на българския алпинизъм е записан един от най-трудните по онова време маршрути в Алпите, а Мария става първата българка, която се справя със Северната стена на Айгер и въобще с толкова голямо катерачно предизвикателство. А на Методи и Иван предстои да изиграят решителна роля в експедицията на Еверест през 1984 г. и да заемат водещо място в историята на българския спорт.
Както и Николай Петков, който с Иван Масларов, Димитър Начев и Кирил Тафраджийски през март 1985 г. е автор на първото българско зимно изкачване по Северната стена на Айгер и деветото въобще през този сезон по Класическия маршрут.
В алпинизма не се случва нищо случайно.

image
Всички маршрути по стената днес


ClimbingGuideBg.com
Гласувай:
2
01. dorichela - Много интересен пост, браво! Знаеш ...
27.05.2009 09:30
Много интересен пост, браво! Знаеш ли като чета за стената на смъртта и някак си ми напомня на Дяволското гърло, където много са се гмуркали,но колко са излязли и са казали какво има.....
Браво, добре ми почва сутринта!
Добро утро :)
цитирай
2. dostin - dorichela
27.05.2009 09:59
Добро утро и на Теб.....наскоро гледах филма за "Стената на смърта" и та за това.....:)))
Успешен ден...
цитирай
3. dorichela - Хм, трябва и аз да го гледам тогава. . ...
27.05.2009 10:05
Хм, трябва и аз да го гледам тогава... одавна не съм гледала нещо свястно.. Благодаря :)
цитирай
4. kosara2008 - мдаааа ,
27.05.2009 11:17
нал знайш чи сум ти фенка, мило момче...

и не са отказвам да стана фенка на бълг. носител на Нобел...престижност сий е;)

вълнуващо качествен постинг!който си го може, може го...спор нема
цитирай
5. dostin - kosara2008
27.05.2009 11:51
...мило момиче, Благодаря за милите думи...
..още няколко постинга, и си пускам кандидатурата за "Нобел"..хахахаха
Много усмивки..
цитирай
6. mirra - ГОТИН ПОСТИНГ :)
28.05.2009 17:15
ГОТИН ПОСТИНГ :)
цитирай
7. анонимен - знакомства в кемерово бесплатно
01.12.2011 08:09
<a href=http://www.xacym.aptekaon.in/barashkova-proverochnie-raboti-2-klass.html>Барашкова проверочные работы 2 класс</a>
<a href=http://www.ykg.aptekaon.in/besplatnie-znakomstva-v-sochi.html>Бесплатные знакомства в сочи</a>
<a href=http://www.dolinskaja.vivawebhost.net/porno-znakomstva-v-siktivkare.html>Порно знакомства в сыктывкаре</a>
<a href=http://www.rthy.aptekaon.in/znakomstva-jdya-seksa.html>Знакомства ждя секса</a>
<a href=http://www.xphka.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Вакансии прокуратура челябинск</a>
<a href=http://www.myewt.aptekaon.in/rabota-v-samare-operator-pk.html>Работа в самаре оператор пк</a>
<a href=http://www.njpaq.aptekaon.in/rabota-v-voroneje-severniy-rayon.html>Работа в воронеже северный район</a>
<a href=http://www.qefg.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-domodedovo.html>Секс знакомства в домодедово</a>
<a href=http://www.lqtv.aptekaon.in/agentstva-znakomstva-v-sankt-peterburge.html>Агентства знакомства в санкт петербурге</a>
<a href=http://www.njpaq.aptekaon.in/risk-rabota-moskva.html>Риск работа москва</a>
<a href=http://www.lnuxv.aptekaon.in/besplatnoe-razmeshenie-vakansiy-v-gazetah.html>Бесплатное размещение вакансий в газетах</a>
<a href=http://www.balakleja.web4free.org/seks-znakomstva-kaliningradskaya-oblast.html>Секс знакомства калининградская область</a>
<a href=http://www.valpi.aptekaon.in/vakansii-psihologa-v-belgorode.html>Вакансии психолога в белгороде</a>
<a href=http://www.brovary.goclickhost.com/znakomstva-v-habarovske-besplatno.html>Знакомства в хабаровске бесплатно</a>
<a href=http://www.pgnwy.aptekaon.in/obrazec-jurnal-betonnih-rabot.html>Образец журнал бетонных работ</a>
<a href=http://www.bkcqn.aptekaon.in/alfa-bank-vakansii-spb.html>Альфа банк вакансии спб</a>
<a href=http://www.bogng.aptekaon.in/rabota-v-mchs-ulyanovsk.html>Работа в мчс ульяновск</a>
<a href=http://www.gorlovka.nxfree.com/vse-35-cherepovets-znakomstva-bolshoy.html>Всё 35 череповец знакомства большой</a>
<a href=http://www.myewt.aptekaon.in/vakansiya-transportnogo-dispetchera-v-spb.html>Вакансия транспортного диспетчера в спб</a>
<a href=http://www.fzjsd.aptekaon.in/ctg-6-1.html>Работа для школьников в таганроге</a>
<a href=http://www.welp.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-armenii.html>Секс знакомства в армении</a>
<a href=http://www.hce.aptekaon.in/znakomstva-v-g-tolyatti.html>Знакомства в г тольятти</a>
<a href=http://www.grqu.aptekaon.in/ctg-2-1.html>Интим знакомства балаково</a>
<a href=http://www.xacym.aptekaon.in/rabota-harkov-vakansii-premer.html>Работа харьков вакансии премьер</a>
<a href=http://www.borispol.goclickhost.com/sayt-seks-znakomstv-kazan.html>Сайт секс знакомств казань</a>
<a href=http://www.alupka.purihost.com/sluzhba-znakomstv-nadezhda.html>Служба знакомств надежда</a>
<a href=http://www.dimitrov.d-rocket.us/klub-znakomstv-ufa-bashkiriya.html>Клуб знакомств уфа башкирия</a>
<a href=http://www.ptapg.aptekaon.in/ctg-8-4.html>Вакансии рыбинск бесплатно</a>
<a href=http://www.brovary.goclickhost.com/sereznie-znakomstva-perm.html>Серьезные знакомства пермь</a>
<a href=http://www.tkwt.aptekaon.in/neobichnie-istorii-znakomstva.html>Необычные истории знакомства</a>
<a href=http://www.zhashkov.c0t.biz/zamuzh-za-italyantsa-znakomstva.html>Замуж за итальянца знакомства</a>
<a href=http://www.dimitrov.d-rocket.us/kievskiy-sayt-znakomstv-dlya-invalidov.html>Киевский сайт знакомств для инвалидов</a>
<a href=http://www.behun.aptekaon.in/magnit-vakansii-voronej.html>Магнит вакансии воронеж</a>
<a href=http://www.yscp.aptekaon.in/znakomstva-v-grodno-bez-registracii.html>Знакомства в гродно без регистрации</a>
<a href=http://www.uzwy.aptekaon.in/internet-znakomstva-plysi-i-minusi.html>Интернет знакомства плюсы и минусы</a>
<a href=http://www.ufqzq.aptekaon.in/vakansii-bezopasnost-arhangelsk.html>Вакансии безопасность архангельск</a>
<a href=http://www.soutlegurtume.amania.web.id/sayt-znakomstv-dlya-legkih-otnosheniy.html>Сайт знакомств для легких отношений</a>
<a href=http://www.ytds.aptekaon.in/frazi-dlya-sayta-znakomstv.html>Фразы для сайта знакомств</a>
<a href=http://www.dhae.aptekaon.in/gey-znakomstva-po-veb-kamere.html>Гей знакомства по веб камере</a>
<a href=http://www.qxtl.aptekaon.in/10-igr-na-znakomstvo.html>10 игр на знакомство</a>
<a href=http://www.tgawy.aptekaon.in/moskovskie-apteki-vakansii.html>Московские аптеки вакансии</a>
<a href=http://www.volchansk.tvrf.biz/znakomstva-kumertau-seks.html>Знакомства кумертау секс</a>
<a href=http://www.blwkq.aptekaon.in/vipolnenie-kontrolnih-rabot-po-angliyskomu.html>Выполнение контрольных работ по английскому</a>
<a href=http://www.rizu.aptekaon.in/znakomstva-par-s-mujchinami.html>Знакомства пар с мужчинами</a>
<a href=http://www.tbbrx.aptekaon.in/ngs-ru-rabota.html>Нгс ru работа</a>
<a href=http://www.glbwg.aptekaon.in/vakansii-prodavec-ivanovo.html>Вакансии продавец иваново</a>
<a href=http://www.frjy.aptekaon.in/znakomstvo-s-fakerami-3-chast.html>Знакомство с факерами 3 часть</a>
<a href=http://www.sbeco.aptekaon.in/ishu-rabotu-prodavec-santehniki.html>Ищу работу продавец сантехники</a>
<a href=http://www.bashtanka.byshare.net/sayt-znakomstv-dlya-podrostkov-inostrantsev.html>Сайт знакомств для подростков иностранцев</a>
<a href=http://www.dyjta.aptekaon.in/poisk-raboti-farmacevt.html>Поиск работы фармацевт</a>
<a href=http://www.bjlie.aptekaon.in/vakansii-podrabotka-barnaul.html>Вакансии подработка барнаул</a>
<a href=http://www.xkqk.aptekaon.in/seks-znakomstva-g-kirov.html>Секс знакомства г киров</a>
<a href=http://www.nwona.aptekaon.in/vakansii-hirurga-polikliniki.html>Вакансии хирурга поликлиники</a>
<a href=http://www.refyd.aptekaon.in/katalog-cen-na-stroitelnie-raboti.html>Каталог цен на строительные работы</a>
<a href=http://www.yuk.aptekaon.in/sayt-znakomstv-dlya-tolstushek.html>Сайт знакомств для толстушек</a>
<a href=http://www.vwjp.aptekaon.in/sving-znakomstva-video.html>Свинг знакомства видео</a>
<a href=http://www.yge.aptekaon.in/znakomstva-s-jenshinami-v-spb.html>Знакомства с женщинами в спб</a>
<a href=http://www.baranovka.masterinstant.info/znakomstva-vladimir-terentev-38.html>Знакомства владимир терентьев 38</a>
<a href=http://www.zhitomir.c0t.biz/seks-znakomstva-v-gorode-viksa.html>Секс знакомства в городе выкса</a>
<a href=http://www.lrqee.aptekaon.in/ctg-4-1.html>Трубный завод в чувашии вакансии</a>
<a href=http://www.sycsr.aptekaon.in/vakansii-ohrana-vahta-moskva-segodnya.html>Вакансии охрана вахта москва сегодня</a>
<a href=http://www.ufqzq.aptekaon.in/odessa-vakansii-prorab.html>Одесса вакансии прораб</a>
<a href=http://www.lzixn.aptekaon.in/chehov-avto-vakansii.html>Чехов авто вакансии</a>
<a href=http://www.wmup.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-salavate.html>Секс знакомства в салавате</a>
<a href=http://www.oopc.aptekaon.in/ekspress-znakomstva-irkutsk.html>Экспресс знакомства иркутск</a>
<a href=http://www.belogorsk.byshare.net/map1.html>Mamba бар знакомств</a>
<a href=http://www.mere.aptekaon.in/klub-znakomstv-v-krasnodare.html>Клуб знакомств в краснодаре</a>
<a href=http://www.kvf.aptekaon.in/znakomstva-mj-ishet-m.html>Знакомства мж ищет м</a>
<a href=http://www.yrzph.aptekaon.in/ufms-konkovo-chasi-raboti.html>Уфмс коньково часы работы</a>
<a href=http://www.ygg.aptekaon.in/znakomstva-v-g-nikolaeve.html>Знакомства в г николаеве</a>
<a href=http://www.bikul.aptekaon.in/ctg-3-5.html>Мерчендайзер вакансии иркутск</a>
<a href=http://www.fvrqw.aptekaon.in/burovie-raboti-video.html>Буровые работы видео</a>
<a href=http://www.glbwg.aptekaon.in/rabota-dlya-gr-sng-vakansii.html>Работа для гр снг вакансии</a>
<a href=http://www.sxr.aptekaon.in/novie-sayti-2011-znakomstv.html>Новые сайты 2011 знакомств</a>
<a href=http://www.znleq.aptekaon.in/rabota-na-vokzale-vakansii.html>Работа на вокзале вакансии</a>
<a href=http://www.jhwle.aptekaon.in/kursovie-raboti-po-specialnoy-psihologii.html>Курсовые работы по специальной психологии</a>
<a href=http://www.drff.aptekaon.in/agentstvo-znakomstv-otzivi.html>Агентство знакомств отзывы</a>
<a href=http://www.qorf.aptekaon.in/belarus-grodno-znakomstva.html>Беларусь гродно знакомства</a>
<a href=http://www.aywbr.aptekaon.in/rabota-v-nochnih-klubah-harkova.html>Работа в ночных клубах харькова</a>
<a href=http://www.qscg.aptekaon.in/intim-znakomstva-gorod-belgorod.html>Интим знакомства город белгород</a>
<a href=http://www.bikul.aptekaon.in/zagovor-chtobi-ostatsya-na-rabote.html>Заговор чтобы остаться на работе</a>
<a href=http://www.lrfsz.aptekaon.in/tut-by-gomel-rabota.html>Tut by гомель работа</a>
<a href=http://www.ojk.aptekaon.in/znakomstva-v-mahachkale-intim.html>Знакомства в махачкале интим</a>
<a href=http://www.sbeco.aptekaon.in/programma-ozdorovitelnoy-raboti-v-shkole.html>Программа оздоровительной работы в школе</a>
<a href=http://www.berdjansk.hipacia.info/znakomstva-v-germanii-besplatno.html>Знакомства в германии бесплатно</a>
<a href=http://www.brody.goclickhost.com/seks-znakomstva-v-mozdoke.html>Секс знакомства в моздоке</a>
<a href=http://www.gorodnja.teapotcosy.com/realnie-znakomstva-dlya-braka.html>Реальные знакомства для брака</a>
<a href=http://www.nvtqj.aptekaon.in/jenskaya-konsultaciya-5-rejim-raboti.html>Женская консультация 5 режим работы</a>
<a href=http://www.tvsxt.aptekaon.in/vneurochnaya-rabota-s-odarennimi-detmi.html>Внеурочная работа с одаренными детьми</a>
<a href=http://www.vishnjovoe.tvrf.biz/vechera-znakomstv-v-sankt-peterburge.html>Вечера знакомств в санкт петербурге</a>
<a href=http://www.lqtv.aptekaon.in/besplatnie-znakomstva-v-ivanove.html>Бесплатные знакомства в иванове</a>
<a href=http://www.yjrd.aptekaon.in/cayt-znakomstv-v-arhangelske-novodvinske.html>Cайт знакомств в архангельске новодвинске</a>
<a href=http://www.omg.aptekaon.in/znakomstva-omsk-s-nomerami-telefonov.html>Знакомства омск с номерами телефонов</a>
<a href=http://www.vlwed.aptekaon.in/rosinka-lipeck-vakansii.html>Росинка липецк вакансии</a>
<a href=http://www.utnj.aptekaon.in/intim-znakomstva-kotlas.html>Интим знакомства котлас</a>
<a href=http://www.pmq.aptekaon.in/znakomstva-v-surgute-bez-registracii.html>Знакомства в сургуте без регистрации</a>
<a href=http://www.velikiemosty.eudisofthosting.com/dialog-na-frantsuzskom-znakomstvo.html>Диалог на французском знакомство</a>
<a href=http://www.ctyeh.aptekaon.in/oao-filial-rjd-vakansii.html>Оао филиал ржд вакансии</a>
<a href=http://www.lwba.aptekaon.in/intim-znakomstva-yalta.html>Интим знакомства ялта</a>
<a href=http://www.bue.aptekaon.in/ctg-4-1.html>Знакомства интим кисловодск</a>
цитирай
8. анонимен - payday loans online 395 15303
18.10.2012 11:46
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#13265]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11244>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14905 payday loans online
цитирай
9. анонимен - buy viagra online 437 13707
18.10.2012 17:01
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#11868>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14936>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15337 generic viagra
цитирай
10. анонимен - buy viagra 736 2619
19.10.2012 02:35
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#8054>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#14418>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#18127 generic viagra
цитирай
11. анонимен - levitra online without prescription 16177
20.10.2012 03:32
<a href=http://orderlevitrahere.com/#wzhkg>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#fqcbu >levitra 10 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#fsxem levitra online
цитирай
12. анонимен - levitra 20 mg
20.10.2012 07:17
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#1814 - cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8892>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6290 online
цитирай
13. анонимен - cialis online 2350
20.10.2012 10:40
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#ruxph>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#unldm >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#rzgbn buy cheap cialis
цитирай
14. анонимен - buy kamagra soft 7456
20.10.2012 20:04
<a href=http://orderkamagranow.com/#zhgpu>cheap kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#jvxpb >kamagra 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#qfsbx kamagra online
цитирай
15. анонимен - buy generic levitra
22.10.2012 21:12
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5392>buy cheap levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8474>buy generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8410 online
цитирай
16. анонимен - viagra 200 mg 3122
22.10.2012 22:47
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#yqvuf>cheap generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#rgcyz >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#lukot viagra 200 mg
цитирай
17. анонимен - generic cialis 370 10092
24.10.2012 02:32
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#13728>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#12404>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7912 buy cialis
цитирай
18. анонимен - generic viagra 17020
24.10.2012 03:25
<a href=http://viagrastorehere.com/#bzuct>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#juvou >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ynlwe generic viagra
цитирай
19. анонимен - payday loans 788 8269
24.10.2012 03:28
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6337>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5742>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#8734 payday loans
цитирай
20. анонимен - buy kamagra online 5165
24.10.2012 10:31
<a href=http://kamagrastorehere.com/#vogos>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ibfmu >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#morix buy kamagra
цитирай
21. анонимен - cialis online 16612
24.10.2012 18:17
<a href=http://cialisstorehere.com/#raziu>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#tkhvj >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#afbut buy cialis
цитирай
22. анонимен - buy levitra online 15151
26.10.2012 04:55
<a href=http://levitrastorehere.com/#rglsx>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#twtih >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#fngle buy levitra
цитирай
23. анонимен - buy generic cialis 677 2292
26.10.2012 06:07
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#9522>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10294>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#13270 buy cialis online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dostin
Категория: Забавление
Прочетен: 829224
Постинги: 204
Коментари: 750
Гласове: 1825
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31