Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2009 17:38 - Най-гръмките Hi-Tech провали на десетилетието
Автор: dostin Категория: Забавление   
Прочетен: 2900 Коментари: 2 Гласове:
0



Да бъдеш кралят на пазара и да загубиш всичко, да похарчиш милиони за реклама и да установиш, че печалбите се сриват, да бъдеш световен лидер и да изостанеш зад по-слабите си конкуренти- списъкът на провалите на сектора на високите технологии е като учебник, който показва как НЕ трябва да се води бизнес.

 

Microsoft Vista

Безспорно това не е само най-гръмкият провал на Microsoft, а и най-гръмкият провал на десетилетието. Програмата беше пусната на 30 януари 2007 г. като последно поколение флагман програмно оборудване. Vista беше създадена с цел да увеличи сигурността на най-популярната в света операционна система за персонални компютри.

Оказа се обаче, че сигурността не е повишена съществено спрямо предходната версия на Windows. Vista се оказа несъвместима с редица компютри, предходни поколения, което ограничи потребителите й. Много анализатори дори твърдят, че тя е по-бавна от Windows XP.

Изследване на Net Applications от април показа, че 24% от компютрите по света ползват Vista, Windows XP- 62%, Apple - 9%.

Microsoft неотдавна обяви спад на печалбата си за тримесечието- първата за 23 години. В деня на публикацията на отчета CNNMoney коментира, че Vista така й не изстреля компанията нагоре. Потребителите не са удовлетворени и ползват Windows XP.

Сега компанията бърза да замени Vista с Windows 7, която трябва да се появи до края на годината.

Gateway

Производителят на компютри Gateway е основан през 1985 г. и беше един от нaй-успешните производители на персонални компютри в САЩ. До 1990 г. продажбите му нараснаха 4 пъти, а през 2004 г. зае трето място на пазара на САЩ след Hewlett-Packard и Dell с 25% дял. През 2007 г. състоянието му беше толкова лошо, че Acer успя да го купи за 710 млн. долара.

Няколко причини доведоха до краха на компанията. На първо- тя не успя да премине към производство на портативни компютри толкова бързо, колкото конкурентите й. На второ- закъсня с привличането на големи клиенти. На трето- опита се да компенсира загубите, като диверсифицира портфейла си с потребителска електроника, решение, което й донесе само още по-големи загуби.

HD DVD

HD DVD е формат, способен да съхранява пет пъти повече информация от обикновен DVD и да възпроизвежда по-качествени изображения и видео. Форматът беше въведен в действие през 2002 г. Преговорите между производителите на електроника за избор между двата формата (HD DVD и Blu-Ray) завършиха с провал заради липса да консенсус за разпределяне печалбите.

Форматът HD DVD, финансиран и продаван основно от компаниите Toshiba и NEC, в началото се продаваше по-добре. Но Sony, която заложи на Blu-Ray, успя да убеди големите киностудии да пускат филмите си именно в този формат. Анализаторите определиха "битката за Warner Brothers" за безусловна победа на Blu-Ray над HD DVD.

Смъртоносният удар беше нанесен, когато веригата за търговия на дребно Wal-Mart прекрати продажбата на всички други формати, освен Blu Ray, при това без да посочи причина. Анализаторите изтъкват една- Sony е готова да продължи да харчи, въпреки че бъдещето на HD-дисковете е несигурно.

YouTube

YouTubе е най-големият видеосайт в света. По данни на comScore, 99.7 млн. зрители са изгледали 5.9 млрд. клипове в него само в САЩ през март 2009 г. През ноември 2006 г. Google плати за покупката му 1.65 млрд. долара и вероятността да не получи възвращаемост на инвестицията си е голяма.

Бизнес-моделът на YouTube не позволява допълнителни приходи от реклами или такси за ползване въпреки огромната му аудитория и съдържание. Голяма част от видеото пък е с толкова лошо качество, че маркетолозите изобщо не искат да се занимават с него.

Google се опита да се измъкне от ситуацията с обяснението, че доходите от YouTube "не са материални". По оценка на Forbes, продажбите на сайта през 2008 г. са 200 млн. долара, като Bear Stearns изчисли, че печалбата му е 90 млн. долара за годината.

По оценки на Credit Suisse, YouTube ще загуби 470 млн. долара през тази година на първо място заради разходите, свързани със съхранение на информацията и хостинг. Изводът е, че YouTube е голяма, но не и печеливша инвестиция.

Microsoft"s Zune

Проектът Microsoft"s Zune стартира през 2006 г. В сферата на програмното обезпечение експертите предполагаха, че той може да се конкурира с Apple iPod, пуснат на пазара през 2001 г., който и досега царства в сферата на мултимедийните плеъри в света. Аpple беше реализирала над 100 млн. iPods, когато Zune излезе на пазара.

Microsoft успя да спечели четири от най-големите музикални лейбъла за подписване на лицензионно споразумение, но продажбите от първите няколко месеца бяха провал.

Bloomberg Television съобщи, че от пускането му до 2007 г. от този плеър са продадени едва 1.2 млн. броя. През май 2008 Microsoft съобщи, че вече са продадени 2 млн.

По данни на The Wall Street Journal доходите от Zune са бли 85 млн. долара по време на предновогодишните продажби през 2008 г. в сравнение със 185 млн. долара за същия период на 2007 г. За сравнение Apple iPod донесе приходи от 3.37 млрд. долара през последното тримесечие на 2008 г.

Microsoft, който има по-голям достъп до нови разработки от която и да е компания в света и капитал за масова реклама на продуктите си, все още не прекъсва опитите си да извоюва част от пазара от iPod.

И още

Сред другите големи провали в хай-тек секторът могат да се включат още производителят на преносими компютри и програмно обезпечение за тях Palm, който не можа да запази лидерството си, глобалната спътникова телефонна компания Iridium , която се поддържаше от Motorola и чийто банкрут стана един от големите в САЩ през 1999 г., производителят на двуколесни моторни превозни средства Segway , интернет-телефонната компания Vonage и неудачите на Sirius от гениалната идея за спътниково радио.

Източник : http://www.profit.bg



Тагове:   Hitech,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dorichela - достинч
20.05.2009 17:40
както винаги информативен.... :)
видя ли снимката на фиатчето... ? :)
цитирай
2. dostin - :)))
20.05.2009 17:43
Много е важно да си добре информиран...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dostin
Категория: Забавление
Прочетен: 1210445
Постинги: 204
Коментари: 750
Гласове: 1826
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031