Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2009 09:09 - Блестящи роли, отказани от блестящи актьори...
Автор: dostin Категория: Забавление   
Прочетен: 3485 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2009 09:28


Да си блестящ актьор означава не само да играеш добре пред камерите, но и да си доста прозорлив и да можеш да прецениш коя роля ще ти донесе най-голям успех. Много от съвременните филмови актьори изненадващо са демонстрирали в даден момент от кариерата си именно липсата на това качество.

Ролята на Индиана Джоунс в първия филм за авантюриста "Похитителите на изчезналия кивот" може да бъде определена като ролята на цял един живот. Именно от нея се отказал Том Селек. Мотивът му бил, че по онова време се снимал в сериала "Магнум" и не искал да насочва вниманието си върху друг персонаж. Така в Индиана Джоунс се превъплътява Харисън Форд и тази роля му донесе небивал успех и затвърди позициите му на един от най-великите представители на американската актьорска гилдия.

Друг случай, в който Харисън Форд взима роля, предназначена за друг, е тази на Хан Соло от "Междузвездни войни". Персонажът първоначално трябвало да бъде поверен на Бърт Рейнолдс. Когато прочел сценария на първия филм от междузвездната поредица, той обаче го намерил за доста детински и отказал офертата.

Мишел Пфайфър се отказала пък от ролята на агентката Кларис Старлинг, която преследва канибала доктор Лектър в "Мълчанието на агнетата". Ролята и цялата лента се сторили прекалено зловещи на посветилата се на грижите за децата си Пфайфър и тя отказала офертата. Ролята прие Джоди Фостър и не сгреши, защото персонажът й донесе втора награда "Оскар".

Били Кръдъп трябвало да бъде романтичния главен герой Джак Доусън от лентата "Титаник". Той обаче отхвърлил офертата за персонажа с мотива, че ролята била прекалено блудкава. Така честта да се превъплъти в персонажа на Доусън имал Леонадро ди Каприо, който в "Титаник" затвърждава способността си да играе и драматични герои, а точно това го превърна в един от любимите актьори на Мартин Скорсезе.

Никой не е застрахован от погрешна преценка и пример за това е самият Ал Пачино. Той пък имал оферта да изиграе персонажа на бизнесмена, влюбил се в проститутката от "Хубава жена", но сметнал, че сценарият е прекалено калпав. Така в ролята се превъплъти Ричард Гиър и филмът направо накара рейтингът му да достигне шеметни висоти.

В края на 90-те години най-популярният Агент 007 Шон Конъри мисли за пенсия и за автобиография и е трудно някой да го убеди отново да се върне на снимачната площадка. Този някой не може да бъде дори режисьорът Питър Джаксън, който му изпраща сценария на трилогията "Властелинът на пръстените", с цел да го убеди да бъде неговия фантастичен мъдрец и магьосник Гандалф във филмите по романите на Джон Роналд Руел Толкин. Конъри връща сценария с лаконичната забележка: "Много интересен проект, но нищо не разбрах от сценария". Ролята получава сър Иън Маккелън.

Джон Траволта никога е нямало да се сдобие с имиджа на лошото момче с коженото яке, ако Хенри Уинклър беше приел ролята на красавеца-бунтар Дани Зуко от "Брилянтин". Уинклър обаче се изплашил именно от имиджа в стил лошо момче на Дани и се оттеглил от проекта. Отказът наказва актьора за цял живот и той никога не успява да спечели славата, която донесе на Траволта именно бунтарят Дани Зуко.

Главният герой в "Матрицата" - Нео, се свързва винаги с лика на актьора Киану Рийвс, който го изигра. Всъщност Нео е трябвало да бъде цветнокож. Първоначалният избор на братята Уашовски за тази роля бил Уил Смит. Когато обаче Смит прочел сценария, той му се сторил прекалено сложен и това го накарало да се откаже от ролята - нещо, за което Смит признава, че съжалява и до днес.

Източник: БНР




Гласувай:
0



1. kosara2008 - и днес е интересно
20.05.2009 09:37
четивата ...тук...прекрасен и вълнуващ да е денят ти!
цитирай
2. dostin - kosara2008
20.05.2009 09:42
...Радвам се, че ти харесва...Слънчев и усмихнат ден ти пожелавам..:)))
цитирай
3. dorichela - Както винаги обичам да казвам. . . ...
20.05.2009 11:16
Както винаги обичам да казвам... СЪДБА! :) Имало е защо да стане, не трябва да съжаляваме за миналото :)
Поздрави, достинч.... :)
цитирай
4. dostin - dorichela
20.05.2009 11:41
....понякога съдбата си прави шеги....и то брутални..;))
цитирай
5. dorichela - Съдбата квото ти е начертала. . . ...
20.05.2009 11:52
Съдбата квото ти е начертала... колкото и да се бориш... файда няма :)
Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет! ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dostin
Категория: Забавление
Прочетен: 1212396
Постинги: 204
Коментари: 750
Гласове: 1826
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930